Μέχρι το τέλος του 1ου χρόνου

Μέχρι το τέλος του 1ου χρόνου

Μέχρι το τέλος του 1ου χρόνου, το διαιτολόγιο του παιδιού, που πλησιάζει να μπει στο δεύτερο χρόνο της ζωής του, αποτελείται από μια μεγάλη ποικιλία τροφών. Το γάλα παραμένει κύρια τροφή, αλλά οι άλλες, οι στερεές τροφές, έχουν πάρει ένα σημαντικό μέρος στη διατροφή του.

Στο τέλος του χρόνου, το παιδί θα αρχίσει να τρώει ολόκληρο το αυγό, μελάτο πάντα. Θα τρώει χόρτα, κρέας από μοσχάρι, κρέας από κότα και ψάρι. Το Άνθος Ορύζης είναι συστατικό για τις χορτόσουπες και τις κρεατοχορτόσουπες.

Η απογευματινή κρέμα γίνεται από όλη την ποικιλία παιδικών τροφών ΓΙΩΤΗΣ, όπως την Κρέμα Βανίλια-Ρυζαλεύρου, τη Farine Lactee, την Κρέμα Άνθος Αραβοσίτου, τη Φρουτόκρεμα, την Μπισκοτόκρεμα και την Κρέμα Δημητριακών.

Το παιδί μπορεί να τρώει όλα τα φρούτα σε χυμούς ή σε φρουτόκρεμα, μαζί με το Άνθος Ορύζης ΓΙΩΤΗΣ.

Η μητέρα πρέπει να δίνει στο βρέφος όλο και περισσότερη τροφή που θέλει μάσημα. Το βρέφος είναι τώρα ικανό να μασήσει και η μητέρα θα πρέπει να έχει σταματήσει να επιμένει στις τροφές τις περαστές στο μίξερ. Καθώς το παιδί συνηθίζει τις τροφές που μασιούνται, μπορεί να αρχίσει να δοκιμάζει το ψωμί και το τυρί. Έτσι, αυτές οι δυο τροφές μπαίνουν στη διατροφή του βρέφους. Προτιμάτε τυρί φέτα που δεν είναι αλμυρή.

Στο μεταξύ, κάτι μπορεί να έχει αλλάξει στις συνήθειες του βρέφους. Από τον 7ο μήνα και προς το τέλος του 1ου χρόνου, μπορεί να δείχνει πως θέλει να τρώει 5 φορές τη μέρα. Το πρωί ξυπνάει μετά τις 7 και κοιμάται πριν από την ώρα για το τελευταίο γεύμα.

Το βρέφος μεγαλώνει, ο ρυθμός της αύξησης του επιβραδύνεται και οι συνήθειες του αλλάζουν. Η μητέρα πρέπει να προγραμματίσει σιγά-σιγά τη διατροφή του βρέφους σε 3 κύρια γεύματα και άλλα 2 δευτερεύοντα, ανάμεσα στα κύρια. Το βρέφος θα μάθει να τρώει λιγότερες φορές, μεγαλύτερες ποσότητες και μεγάλη ποικιλία.
Ένα υπόδειγμα για το καθημερινό πρόγραμμα διατροφής με 3 κύρια γεύματα, είναι το ακόλουθο:

1ο πρωινό: Φρούτα (χυμός φρουτόκρεμα), ψωμί, αυγό, γάλα.

2ο πρωινό: Χυμός φρούτων ή ψωμί και τυρί.

Μεσημέρι: Κρέας ή ψάρι, τυρί, φρούτα, γάλα.

Απόγευμα: Κρέμα

Βράδυ: Χυμός φρούτων, φαγητό, γάλα.

Μέχρι την ηλικία αυτή, το βρέφος τρώει μια ποικιλία από τροφές που η καθεμία τους είναι ωφέλιμη για την αύξηση και την ανάπτυξη του. Η καθεμία από αυτές, έχει μια ιδιαίτερη λειτουργία στον οργανισμό και καμία τους δεν είναι τόσο καλή που μπορεί να αντικαθιστά κάποια άλλη. Αυτό σημαίνει πως από τη βρεφική ηλικία τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι, πρέπει να τρώνε από όλα τα είδη των τροφών. Για αυτό το λόγο, οι τροφές τοποθετούνται σε τέσσερις ομάδες, ανάλογα με την προσφορά τους για τις ανάγκες του οργανισμού:

1η ομάδα: Γάλα, τυρί, γιαούρτι.

2η ομάδα: Φρούτα και χόρτα.

3η ομάδα: Δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά.

4η ομάδα: Κρέας, ψάρι, αυγό.

Σε κάθε γεύμα, πρέπει να υπάρχουν τροφές από 2-3 ομάδες τροφών, όπως στον παραπάνω πίνακα, και στα τρία γεύματα. Το ίδιο γίνεται και όταν το βρέφος, τελειώνοντας τον πρώτο χρόνο, επιμένει στα πέντε γεύματα. Στην περίπτωση αυτή, εφαρμόζετε το επόμενο πρόγραμμα:

1ο γεύμα: Χυμός φρούτων, γάλα.

2ο γεύμα: Αυγό, φρούτοκρεμα.

3ο γεύμα: Σούπα, τυρί, φρούτα, γάλα.

4ο γεύμα: Χυμός φρούτων, κρέμα.

5ο γεύμα: Γάλα

Μέχρι το τέλος του χρόνου, η μητέρα πρέπει να δώσει στο βρέφος την ευκαιρία να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες. Όταν πιάνει αντικείμενα και τα αλλάζει, μόνο του, από το ένα χέρι στο άλλο, δίνετέ του να κρατήσει το κουταλάκι με τροφή ή το εκπαιδευτικό βρεφικό ποτήρι, με χυμό φρούτου ή νερό. Είναι σίγουρο πως με το περιεχόμενο του ποτηριού θα κάνει μια μικρή θάλασσα γύρω του, αλλά είναι ο μοναδικός τρόπος να μάθει να πίνει μόνο του.
Με το κουτάλι στο χέρι και το πιάτο με το φαγητό μπροστά του, πιο πολύ θα σκορπίσει το φαγητό γύρω του, παρά θα φάει. Έτσι, όμως, θα μάθει κάποτε να τρώει μόνο του. Είναι περισσότερο ένα ευχάριστο παιχνίδι, παρά μια προσπάθεια.

Ρυθμίσεις cookies