Πίσω στα θρανία

Πίσω στα θρανία

Πρώτη Δημοτικού: Συμβουλές και tip προσαρμογής

Ο Σεπτέμβρης είναι η εποχή που ορίζει το νέο ξεκίνημα. Για τα παιδιά της πρώτης δημοτικού είναι το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς –μία νέα αρχή, που σηματοδοτεί την ένταξή τους στη σχολική κοινότητα μακριά από την προστασία του σπιτιού. Αυτή η έξοδος είναι παράλληλα συναρπαστική και αγχωτική, τόσο για το παιδί, όσο και για τους γονείς.

Είναι έτοιμο να κοινωνικοποιηθεί; Να πειθαρχήσει; Να φύγει από κοντά σας; Αλλά και εσείς, είστε έτοιμοι να το αφήσετε να φύγει;

Το να περάσει από την ανεμελιά στους νέους ρυθμούς πειθαρχίας του σχολείου, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και μάλιστα στην ηλικία των 6 ετών, κατά την οποία το παιδί έχει μεγαλώσει αρκετά και μπορεί να καταλάβει πολλά περισσότερα πράγματα που συμβαίνουν γύρω του.

Το κλάμα βγήκε απ’ το... σχολείο

Αν το παιδί σας ανήκει στην κατηγορία αυτών που κλαίνε και κάνουν τα πάντα, ώστε το πρωί να μην πάνε στο σχολείο, οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να φέρουν ευεργετικά αποτελέσματα:

  • Aν δεν εργάζεστε και δεν αποχωρίζεστε το παιδί σας καθόλου, μην περιμένετε να γίνει αυτό αυτόματα την πρώτη μέρα του σχολείου. Μπορείτε να το προετοιμάσετε αφήνοντάς το κάποιες ώρες σε κάποιο συγγενικό πρόσωπο ή σε κάποια φίλη που έχει παιδάκια, κάνοντάς το να αισθανθεί ασφάλεια όταν φεύγετε. Έτσι, θα νιώσει εμπιστοσύνη όταν το αφήσετε στο σχολείο την πρώτη μέρα.
  • Βοηθήστε το να εξοικειωθεί με το σχολείο, πριν πάει! Μιλήστε του γι’ αυτό, απαντήστε σε ό,τι σας ρωτήσει, τονίζοντας πάντα τα θετικά που θα αποκομίσει από τη σχολική ζωή.
  • Γίνετε το στήριγμά του στις ματαιώσεις! Αν σας βλέπει να κλαίτε και να στεναχωριέστε κάθε φορά που θα σας μιλάει για κάποια ματαίωση που έζησε, θα γίνει αδύναμο κι επιθετικό. Αντί γι’ αυτό, αγκαλιάστε το και μιλήστε του γλυκά, εξηγώντας του ότι δεν είναι κάτι το τόσο τρομερό.
  • Η μέρα ξεκινάει με χαρά! Ξυπνήστε το με καλή διάθεση, ώστε να του δείξετε ότι η μέρα που θα ακολουθήσει θα είναι πολύ ωραία. Μιλήστε του για τη δική σας μέρα και για το τι θα κάνετε μετά το σχολείο, ενώ θα ήταν πολύ θετικό αν –στην αρχή τουλάχιστον -μπορείτε να πηγαίνετε εσείς να το πάρετε απ' το σχολείο.
  • Φροντίστε τη δική σας ευτυχία, κάνοντας κάτι καλό για τον εαυτό σας. Με αυτόν τον τρόπο θα του μεταδώσετε τη χαρά σας. Γιατί μια χαρούμενη μαμά, έχει και χαρούμενα παιδιά!

 

Διατροφή στο σχολείο

Το κουδούνι χτυπάει για διάλειμμα και έρχεται η ώρα του κολατσιού! Τι περιλαμβάνει όμως αυτό; Αν η απάντηση είναι χρήματα για να ψωνίσει από το κυλικείο, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

Μελέτες δείχνουν, ότι τις περισσότερες φορές τα τρόφιμα που επιλέγουν τα παιδιά από το κυλικείο, είναι τρόφιμα χαμηλής θρεπτικής αξίας. Και αυτό, γιατί τα παιδιά διαλέγουν κυρίως προπαρασκευασμένα τρόφιμα, πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη, καθώς και αναψυκτικά.

Από την άλλη, για να λειτουργήσει ο εγκέφαλος αποδίδοντας τα μέγιστα, χρειάζεται να εφοδιαστεί με ενέργεια και θρεπτικές ουσίες από φρούτα, χυμούς, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αυτά τα τρόφιμα όμως, αφενός δεν βρίσκονται εύκολα στα κυλικεία και αφετέρου, και να βρισκόντουσαν, δεν θα τα επέλεγαν τα παιδιά.

Γι' αυτό, η «δουλειά» θα πρέπει να γίνει από το σπίτι. Είναι σημαντικό τα παιδιά να διαπαιδαγωγηθούν με την αρχή ότι είναι απαραίτητο να καταναλώνουν 5 υγιεινά θρεπτικά γεύματα, μέσα στη μέρα: πρωινό, πρόγευμα, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό.

Καλή επιλογή για πρωινό είναι ένα ποτήρι γάλα με σοκολατούχο συμπλήρωμα, πλούσιο σε βιταμίνες και σίδηρο, ψωμί με βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα ή ένα ποτήρι γάλα με δημητριακά και φρούτο ή φρέσκο χυμό. Ένα τοστ ή ένα βραστό αυγό και μία φέτα ψωμί, μαζί με ένα ποτήρι φρέσκο χυμό, είναι και αυτό ένα καλό πρωινό. Έτσι, το παιδί εξασφαλίζει τους απαραίτητους υδατάνθρακες, ώστε να αποδώσει καλύτερα στα μαθήματα.

Το πρόγευμα – η δύναμη για το σχολείο

Λέγεται αλλιώς και δεκατιανό και είναι ένα απαραίτητο γεύμα κάθε μέρα, καθώς βοηθάει το παιδί να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό του έγκαιρα, ώστε να μην καταφύγει αργότερα σε γλυκά ή λιπαρά τρόφιμα. Παράλληλα, του εξασφαλίζει καλύτερη απόδοση στην τάξη και το παιχνίδι, καθώς του προσφέρει την ενέργεια που χρειάζεται. Το καλύτερο είναι να έχετε φροντίσει να ετοιμάσετε ένα θρεπτικό κολατσιό από το σπίτι, φτιαγμένο με δικά σας υλικά, όπως ένα κομμάτι κέικ, κουλουράκια, κάποιο είδος πίτας κτλ. Αν όμως αυτό δεν είναι δυνατό, το παιδί μπορεί να επιλέξει από το κυλικείο του σχολείου ένα σάντουιτς με τυρί, γαλοπούλα και ντομάτα ή μαρούλι, ένα παιδικό γιαούρτι, ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης ή ένα σταφιδόψωμο, συνοδευόμενα από έναν χυμό.

Οι πειρασμοί όμως στο κυλικείο είναι πολλοί! Γι' αυτό είναι απαραίτητη η εκπαίδευση, τόσο των μαθητών και των γονιών, όσο και των δασκάλων, από διαιτολόγους, σε συνεργασία με παιδιάτρους και ειδικούς σε θέματα αγωγής υγείας, ώστε να είναι επαρκώς ενημερωμένοι για θέματα διατροφής.

Ρυθμίσεις cookies